15 pamokų, kurias išmokau kol gavosi tobula lietinių tešla
5 pamokos, kurias išmokau kol gavosi tobula lietinių tešla

5 pamokos, kurias išmokau kol gavosi tobula lietinių tešla, tikrai suteikė ne tik žinių, bet ir uvo linksmas laikas, praleistas kartu su vaikais eksperimentuojant virtuvėje. Karantinas išryškino mano geriausius kulinarinius gebėjimus. Šiuo primestos izoliacijos laikotarpiu labai svarbu tobulinti savo įgūdžius, nesvarbu, ar tai būtų pramoninė automatika, dizainas, kūrybinis problemų sprendimas ar neuronų elektrinės savybės. Mano du sūnūs, kuriems 6 ir 9 metai, mėgaujasi mano gastronominiais malonumais.

Vieną vakarą, galvodama paruošti vakarienę šeimai,  internete aptikau begales lietinių tešlos receptų,  kuriuos nusprendžiau išbandyti. Nors lietinių paruošimas ir kepimas yra gan paprastas procesas, viskas galėjo pasisukti siaubingai. Sulaukusi viso šeimos įvertinimo, prisėdau pagalvoti, kas buvo gerai ir kokių pamokų galiu pasimokyti iš šios misijos, kurią pradėjau. Pateikiu keletą pamokų, kurias išmokau iš misijos „tobula lietinių tešla“.

Lietinių tešla privalo būti be gumuliukų

Tešlą gerai išplakti, kad nesusidarytų gumuliukų. Kad tešla būtų vienalytė, kvietinius miltus reikia gerai persijoti ir gerai išplakti, kad nesusidarytų gumuliukų. Blynuose išsipūtę miltų gumuliukai tikrai nepridės skonio.

Kiek laiko maišyti persijotą tešlą priklauso nuo jūsų mikserio pajėgumo. Jeigu maišote šluotele, gerai tešlai paruošti užtruksite šiek tiek ilgiau.

Lietinių tešlos pagrindiniai ingredientai

Teisingai išmokite pagrindus. Pagrindiniai lietinių blynų ingredientai yra kvietiniai miltai, pienas, kiaušiniai, cukrus ir druska. Tinkamas šių pagrindinių ingredientų kiekis yra labai svarbus norint pagaminti minkštą ir purų blyną. Įpilkite šiek tiek per daug druskos ir tai gali pakenkti jūsų skonio receptoriams. Kiekvienas ingredientas yra svarbus tinkamu kiekiu.

Pasitelk fantaziją - lietinių tešla neprivalo būti standartiška

Būk naujoviška. Jei būčiau savo vaikams pasiūliusi paprastą lietinė blyną su pagrindiniais ingredientais, nesitikėčiau iš jų „aha“ akimirkos. Kas nori valgyti paprastus blynus?

Taigi įjungiau savo vaizduotę ir įdėjau šiek tiek Nutellos, plaktos grietinėlės, uogienės, šokolado dribsnių, braškių ir bananų.  Virtuvės pasaulyje inovacijos yra raktas į sėkmę ir, kaip liaudis sako, į vyro širdį.

Lietinių priedai nebūtinai turi būti saldūs. Galite juos pagardinti ir grybų padažu, kumpiu bei sūriu.

Lietinius blynus apverskite tinkamu laiku

Apverskite lietinius blynus tinkamu laiku. Bandymas apversti blyną yra menas. Kas nenumetė blyno ant grindų arba, dar geriau, vartydamas neprilipdė lubų, nesėkmės neragavo.

Sėkmės skonis daug saldesnis, kai žinome, koks buvo nesėkmės skonis. Be to, jei kepsite šiek tiek ilgiau, gausite apdegusį blyną. Taigi apverskite, bet tinkamu laiku ir su atitinkamu atsargumu.

Nepamirškite linksmosios lietinių tešlos dalies

Nepamirškite linksmosios dalies. Jei man nebūtų patikę gaminti blynus savo šeimai nebūčiau sau išsikėlus šios misijos ir visa patirtis būtų buvusi košmaras. Netvarkinga virtuvė, lipnūs pirštai, miltai ant veido ir plaukų, – viskas gali kelti kaktos sutraukimą arba šypseną ant veido, priklauso nuo jūsų požiūrio. Juk tiek vaikai, tiek jūs galite įamžinti šias linksmas akimirkas fotografijose, kurios liks visam gyvenimui.

Papildomi patarimai

  • Naudokite tiek šaukštų miltų, kiek norėsite  lietinių. Pavyzdžiui, jei norite iškepti 20 lietinių, į indą dėkite 20 šaukštų miltų.
  • Nepadauginkite kiaušinių. Kad tešla būtų pakankami skani, gali u-tekti vos vieno kiaušinio. Ekspertai nerekomenduoja dėti daugiau dviejų.
  • Neruošite tešlos su vandeniu, praskieskite ją pienu.
  • Išmaišę tešlą, palikite ją pastovėti. Kadangi miltai brinksta, gali būti, kad po dešimties minučių tešlą reikės dar truputį praskiesti. Jos konsistencija turėtų būti kaip skystos grietinės.

Iš viso to ką išbandžiau ir išmokau, sukūriau tobulą (man asmeniškai) lietinių blynų receptą, kurį galite perskaityti paspaudę patyškintą tekstą. Šis receptas yra universalus. Lietinių tešla yra vidutinio saldumo ir sūrumo, todėl tinka su įvairiais įdarais: varške, kumpiu, sūriu, grybais, špinatais, obuoliais.

Kadangi nesu virtuvės profesionalė, o tik mėgėjiškai bandau atrasti įvairius skonius ir tekstūras, taip pat rekomenduoju, atrandant savo mėgstamą lietinių tešlą, dalinuosi mano atrastų šefų lietinių tešlos receptais:

  1. Beatos lietinių tešla
  2. Nidos receptuose esantis lietinių receptas

Nenusiminkite, jeigu tobula tešla nesigaus iš pirmo karto, bandykite dar ir dar kartą, eksperimentuokite su keptuvės kaitrumu, tešlos tirštumu.  Jeigu tau ši informacija buvo naudinga, ar nori pasidalinti savo mėginimais kepti tobulą lietinių tešlą, parašyk komentaruose, kaip sekėsi, kas gavosi, o kas ne.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

error: Content is protected !!
lt_LTLithuanian